sleva na kalendář
Originální dárek na Vánoce? Zkuste kalendář 2013
Náš další projekt Vlastní kalendář, kde si můžete snadno a rychle z vlastních fotek vytvořit foto kalendář. Kalendář si pak můžete ojednat tisk a vazbu v profesionální tiskárně.
www.vlastni-kalendar.cz
předchozí
Sdílet tento recept na Facebook.com Sdílet tento recept na Twitter.com
další

Crème Brûlée

Crème Brûlée je klasikou Francouzské kuchyně. Hustý vanilkový krém před podávaním posypeme cukrem, který karamalizujeme. Výsledkem je lahodný desert s křehkou karamelovou krustou.

1 ksvanilkový lusk
250 mlsmetana
1 špetkakůra s BIO pomeranče
50 gpráškový cukr
3 ksžloutek

Předhřejeme troubu na 165°C. Dáme vařit 1-2 litry vody, kterou budeme potřebovat na vodní lázeň. Smetanu dáme vařit na velmi mírny oheň a pomalu ohříváme. Vanilku podélně rozkrojíme a hranou nože vyškrábeme obsah lusku. Lusk i jeho obsah přidáme k vařící se smetaně. Podle uvážení můžeme do smetany přidat čerstvou pomerančovou kůru. Žloutky ve větší nádobě jemně smícháme s cukrem. Pozor, pěna je nežádoucí. Až se smetana s vanilkou začne pozvolna vařit, odstavíme ji z ohně. Za stálého míchání žloutků velmi pomalu přilévame horkou smetanu. Tenhle proces se nazývá temperování. Směs žloutků a smetany ihned scedíme. Profiltrovanou směs rozléváme do servírovacích misek. Ideální objem misky je 80ml. Misky musí být ohňuvzdorné. Misky naskládáme do hlubšího pekáče a vložíme do předehřáté trouby. Poté do pokáčku opatrně vlijeme připravenou vroucí vodou. Výška hladiny vodní lázně by měla být stejná jako výška hladiny krému uvnitř malých misek. Po 20 – 25 minutach pekáč opatrně vyjmeme z trouby. Krém by měl být dostatečně tuhý. Pokud by některé porce byli uprostřed tekuté, necháme je ješte chvíli odpočívat v lázni. Krém by uvnitř neměl přesáhnout teplotu 82°C. V opačném případe můžeme skončit se sladkými smaženými vajíčky. Hotový krém ochladíme (ideálně ve studené vodní lázni), překryjeme potravinovou folií a necháme v ledničce odpočívat aspoň 4 hodiny. Krém vydrží v ledničce čerstvý minimálne 2-3 dni, proto jej můžeme připravit i s velkým předstihem.

Servírování

Krém rovnomerně posypeme cukrem. Plamenem cukr rychle karamelizujeme. Použít můžete buď kuchyňský hořák, nebo i hobby hořák na propan butan. Karamelizování pod grilem v troubě moc nefunguje. Dochází totiž k nadměrnému ohřívání celého krému.

4 porce | 30 min | dezert | francouzská kuchyně | pro vegetariány
brulee_424-424x283_1294304854.jpg
Creme-brulee_1294304864.jpg