sleva na kalendář
Originální dárek na Vánoce? Zkuste kalendář 2013
Náš další projekt Vlastní kalendář, kde si můžete snadno a rychle z vlastních fotek vytvořit foto kalendář. Kalendář si pak můžete ojednat tisk a vazbu v profesionální tiskárně.
www.vlastni-kalendar.cz
předchozí
Sdílet tento recept na Facebook.com Sdílet tento recept na Twitter.com
další

Krůta s javorovým sirupem a salátem s dýní

1 kskrůta (3,5-4 kg)
hrubozrnná či vločková mořská sůl
3 lžíceolivového oleje
3 ksjablka, omytá
2 svitkyskořice
4 kvězdičkybadyánu
100 mljavorového sirupu
1 snítkatymiánu
150 gčerstvého másla

Krůtu očistěte od případných zbytků brk. Maso uvnitř i vně omyjte a osušte. Pak ze všech stran osolte, pokapejte olejem a vetřete důkladně do kůže. Nechte v chladu, nejlépe přes noc odležet.Pokud nemáte krůtu zformovanou z obchodu, udělejte pod biskupem otvor v kůži a protáhněte jím křížem konce stehen. Křídla ohněte v kloubu a založte za zády, aby krůta při pečení držela tvar a neodlamovala se stehna a křídla. Z jablek vykrojte jádřince a nakrájejte na klínky.

Předehřejte troubu na 160 stupňů. Břišní dutinu krůty naplňte nakrájenými jablky a přidejte k nim celou skořici a hvězdičky badyánu. Krůtu přesuňte do pekáče a položte ji prsy dolů. Než se rozehřeje trouba, začněte připravovat máslo s javorovým sirupem na potírání.

Máslo pokrájejte na menší kousky a vložte do rendlíku společně se snítkou omytého a osušeného tymiánu. Kastrůlek postavte na sporák a na mírném ohni nechte máslo úplně rozpustit. Přilijte javorový sirup, prošlehejte metličkou, abyste získlai kompaktní hmotu, a odstavte z ohně.Plochým štětcem nebo peroutkou potřete připravenou krůtu. Teplé máslo na studeném mase tuhne a opakovaným natíráním se utvoří po celém povrchu souvislá vrstva javorového másla. Krůtu v pekáči podlijte trochou vody, zarkyjte poklicí nebo alobalem, snižte teplotu na 130 stupňů a pečte doměkka, celkem asi 3-3,5 hodiny.Během pečení krůtu přelévejte javorovým máslem a vypečenou šťávou. Po hodině odkryjte, krůtu otočte a pokračujte v pečení a přelévání. Když je maso měkké, zvyšte teplotu na 190 stupňů a asi 15 minut dopékejte dozlatova, javorový sirup na povrchu krásně zkaramelizuje. Nechte chvíli odpočinout a naporcujte.

4 porce | 30 min | hlavní chod | česká kuchyně
kruta s javorovym sirupem_1297951322.jpg