Náš další projekt Vlastní kalendář, kde si můžete snadno a rychle z vlastních fotek vytvořit foto kalendář. Kalendář si pak můžete ojednat tisk a vazbu v profesionální tiskárně.
www.vlastni-kalendar.cz

Steak s omáčkou z kozího sýra
1 kg | neloupaných nových brambor, omytých a nakrájených na měsíčky |
5 lžic | olivový olej |
1-2 lžičky | čerstvý tymián |
140 g | krémový kozí sýr |
3 lžíce | zakysaná smetana |
1 lžíce | podrcené kuličky zeleného pepře |
4 plátky po 200 g | svíčková |
2 hrsti | řeřichy nebo rokety |
špetka | sůl a pepř |
Předehřejte troubu na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Rozkrájené brambory položte na plech, pokapejte je polovinou oleje
a posypte tymiánem. Pečte 35–45 minut, dokud nejsou na povrchu hnědé a uprostřed měkké. Během pečení je jednou obraťte.
Čtvrt hodiny předtím, než vyndáte brambůrky z trouby, smíchejte krémový kozí sýr (máte-li kozí camembert, okrájejte kůrku a nakrájejte ho na kostičky) se zakysanou smetanou a vše rozetřete, nejlépe pomocí vidličky. Vzniklou omáčku můžete krátce prohřát v mikrovlnné troubě nebo v kastrůlku. Osolte ji a opepřete, přidejte zrnka zeleného pepře a dobře promíchejte.
Na velkém plameni rozpalte silnostěnnou pánev, ideálně grilovací. Steaky opepřete a opékejte po každé straně dvě minuty, pokud je chcete mít krvavé, nebo čtyři minuty, jestli je máte raději propečenější. Podle chuti dosolte a dopepřete. Na talíři dejte na každý steak trochu omáčky a případně dozdobte bylinami.
Kouzelná přísada:
Ostřejší chuť kozího sýra je v posledních letech stále oblíbenější. Zcela přírodní výrobek se třeba ve Francii používá právě ve spojení s masem, a to hlavně s minutkami. Chuťově se totiž ideálně doplňují.
V naší omáčce se chuť sýra krásně odlehčí zakysanou smetanou. Krémový bio kozí sýr české provenience DoRa, 100 g okolo 30 Kč je k dostání v obchodech se zdravou výživou.
